Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP predstavili su model prikupljanja otpada od hrane iz ugostiteljstva i njegovu preradu u biogas, a državna sekretarka Sandra Dokić najavila je da će se ta incijativa od septembra proširiti na objekte za pripremu hrane u predškolskim ustanovama, studentskim menzama i skupštinskom restoranu.

Kako se navodi u saopštenju UNDP, tri beogradska ugostiteljska objekta kompanije Delta Holdiong su od aprila do jula prikupila skoro 24 tone otpada od hrane i predale ga kompaniji Eso Tron, kako bi bilo pretvoreno u biogas i na taj način je sprečeno emitovanje 16,5 tona ugljen-dioksida, što je količina koju 790 stabala apsorbuje za godinu dana.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić najavila je da će se ta incijativa od septembra proširiti na objekte za pripremu hrane u predškolskim ustanovama, studentskim menzama i skupštinskom restoranu.

Na skupu je bilo reči i o direktnim koristima usvajanja odgovornih ekoloških praksi za kompanije, kao što je poboljšanje reputacije među potrošačima, povećanje konkurentnosi na tržištu i šansi za pristup povoljnim finansijskim kreditima. Predstavnici francuskih kompanija i nevladinih organizacija podelili su svoja iskustva u prevenciji nastanka otpada od hrane, njegovoj preradi i vrednovanju kao sirovine na tržištu, koja domaćim kompanijama mogu poslužiti kao model. Takođe, predstavljene su i relevantne inicijative iz Srbije: rešenje Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje za pretvranje otpada od hrane u kompost za održavanje zelenih površina i softver za analizu ostataka hrane u ugostiteljskim objektima.