Pristup ishrani kupusa podrazumeva poznavanje potreba sorti i hibrida, kao i određivanje optimalne količine hraniva za pojedine faze razvoja i visok prinos u krajnjem rezultatu.

Pored zahteva biljaka prema hranivima, neophodna je i hemijska analiza zemljišta da bi se jasno mogla definisati potrebna količina hraniva za postizanje odgovarajućeg kvaliteta i prinosa. Kupus je biljka koja zahteva veće količine azota i kalijuma. Povećani zahtevi za hranivima je velika vegetativna masa i visoki prinosi. Zemljište mora imati dobru strukturu radi povoljnog vazdušno-vodnog režima. Odlikuje se dugim periodom visokih zahteva za hranivima. Neposredno posle sadnje (mesec dana) biljke usvaja u malu količinu hraniva, ali se zatim naglo povećava. U prvom delu vegetacije azot dovodi do brzog razvoja korenovog sistema i lišća, što uz ostale uslove osigurava velike i kvalitetne prinose. Maksimalnu količinu hraniva kupus zahteva u periodu obrazovanja glavice (30 dana od početka formiranja glavice). Neposredno posle sadnje, biljke najviše usvajaju azot, sve do momenta obrazovanja glavice. Međutim pozitivan uticaj azota dolazi do izražaja samo uz dovoljno đubrenje fosforom i kalijumom. Đubrenje azotom bez dovoljne količine fosfora i kalijuma dovodi do formiranja rahlih i rastresitih glavica.

Ishrana kupusa azotom je veoma specifična zbog značajne količine zelene mase koja se formira. Višak azota produžava vegetaciju, dovodi do bujnosti, pucanja glavica, pada kvaliteta, smanjenja otpornosti na bolesti, sušu, niske temperature. Na peskovitim zemljištima, manje doze unositi više puta, a na glinovitim zemljištima vee doze unositi ređe.

Kupus namenjen lagerovanju ne podnosi jake doze azota u krajnjim fazama vegetacije, a veoma dobro reaguje na folijarnu prihranu. Kod đubrenja kupusa kalijumom prednost se daje kalijumovim đubrivima u formi kalijum- sulfata a ne kalijum-hlorida. To je zbog osetljivosti kupusa na hlor. Pravilnim uvođenjem kalijumovih utiče se na bolju čvrstoću glavica. Za fosfor je karakteristično da se lako hemijski vezuje u alkalnim i kiselim zemljištima.