Čovek optužen da je pretio novinarki Ani Lalić Hegediš pobegao je iz kućnog pritvora u Smederevskoj Palanci. Novinarka kaže da strahuje za svoju bezbednost.

Novinarka Ana Lalić Hegediš kaže da je uplašena za bezbednost nakon što je čovek koji joj je pretio pobegao iz kućnog pritvora u Smederevskoj Palanci. Kako je Lalić Hegediš rekla za list Danas, nadala se da je hapšenje tog čoveka znak da institucije žele da zaštite novinare. „Ispostavilo se da je to još samo jedan kozmetički gest, koji je trebalo da  služi da se umiri novinarska zajednica, ali i međunarodna javnost koja je vršila pritiske na Srbiju zbog situacije u kojoj novinari žive i rade ovde“, navela je ona.

Novinarka navodi i da je sama činjenica da je čovek kome su oduzeta dva pasoša uspeo nekim čudom da nestane sa lica zemlje, u relativno malom gradu kao što je Smederevska Palanka, govori da ovde niko ne shvata ozbiljno težinu njegovih pretnji. „Osećam strah za svoju bezbednost, ali i za bezbednost svoje porodice, jer je taj čovek govorio kako će me pronaći i da će mi ubiti muža“, dodala je. „Neverovatno je da su vlasti od gomile ljudi koji su mi upućivali pretnje uspele da uhapse samo jednog čoveka, pa ni njega nisu uspeli da sačuvaju.“

Prethodno je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić saopštio da je optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke, državljanin Francuske i Srbije S. I, pobegao iz kućnog pritvora. Kako je saopšteno, za juče je bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, ali optuženi se nije pojavio. Prema Matiću, nema podataka da li je napustio zemlju.

S.I. je u martu putem poruka na Fejsbuku uputio pretnje i uvrede Ani Lalić Hegediš. Prilikom ulaska u zemlju, priveden je i pronađen je uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo. Tužilaštvo je predložilo pritvor, ali je sud taj predlog odbio i odredio meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Pretnje su stigle u jeku hajke na vojvođanske novinare Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjića zbog njihovih izjava na festivalu u Dubrovniku.