Ministar kulture Nikola Selaković primio je u ime Ministarstva kulture Povelju za izuzetan doprinos kulturnom razvoju Ćuprije i afirmaciji Festivala muzičke izuzetnosti i tom prilikom naglasio da je osnivanjem „Ravaneliusa“ 2019. godine urađeno mnogo više od kreiranja novog kulturnog sadržaja i afirmacije klasične muzike.

Selaković je rekao da kroz ovu muzičku manfestaciju Ćuprija čuva sećanje na osnivače škole kao i na plejadu talenata po kojima je ova prelepa opština postala važno ime u međunarodnim okvirima, dok istovremeno doprinosi i strateškom opredeljenju Ministarstva, a to je decentralizacija kulture. Ministar je podsetio na to da je program „Gradovi u fokusu“ započet 2016. godine u cilju renoviranja i izgradnje objekata za potrebe kulture širom naše zemlje, istakavši da je obrazovnoj ustanovi u Ćupriji doneo novu koncertnu dvoranu u kojoj će se nadareni učenici pripremati za putovanje ka muzičkom sazvežđu i nastupe širom sveta.

On je ukazao na to da je Ministarstvo kulture putem konkursa „Gradovi u fokusu“ prošle godine investiralo 20 miliona dinara za adaptaciju dela objekta Osnovne muzičke škole „Dušan Skovran“.

Ovim primerom saradnje države i lokalne samouprave, mladi imaju priliku da se sami uvere koliko su važno jedinstvo, zajedništvo i međusobna podrška nasuprot modelima individualizma koji se nameću kao moderni trendovi, naglasio je on. Zahvaljujući za Povelju, ministar  je istakao da to nije samo nagrada već i neka vrsta obaveze. Naša je obaveza da završimo rad na opremanju ove dvorane najnovijom i najboljom audiovizuelnom opremom kako bi ona tokom čitave godine mogla da služi kao multifunkcionalna dvorana i da bude ponos ne samo Ćuprije, već i čitavog Pomoravlja. Na meni je da preuzmem tu obavezu i da u narednoj godini ovu dvoranu dovršim, zaključio je Selaković.

Ministar kulture je poručio da jubilarno, peto izdanje Festivala muzičke izuzetnosti ne poznaje geografske granice i da ove godine ponosno ujedinjuje različito vreme, različita podneblja i potvrđuje da smo „Zajedno u harmoniji“, kako glasi i sam naziv  koncerta gudača koji je sinoć bio održan.