Ne verujem da iskopavanje litijuma ikada može biti uslov Srbiji da postane deo Evropske unije (EU), ali to jeste nešto na šta je režim pristao da bi što duže bio na vlasti, izjavio je FoNetu potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić.

Očigledno da postoje pritisci ambasada i Zapada, iako čujemo da vlast vrlo često kaže da je Zapad taj koji hoće da spreči iskopavanje litijuma, rekao je Marsenić u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici.

On je sa žaljenjem konstatovao da su vlasti svesno pristale na takve pritiske i ocenio da je to verovatno jedan od uslova da budu tu gde jesu taj da se dozvoli iskopavanje litijuma. Sa stanovišta Evrope, to je njihovi interes, sa stanovišta Srbije, to nije naš interes i zbog toga za Srbiju svakako nije dobro da pristane na tako nešto, naglašava Marsenić.

Prema njegovom tumačenju, očigledno postiji problem u koji je EU ušla po pitanju litijuma i njene zavisnosti od uvoza iz Kine, Čilea i Perua, gde postoje rudnici litijuma.

Zato je njima stalo da postoji neka vrsta rudnika u Evropi i Srbiju su tu našli kao, ja bih rekao, septičku jamu, u koju će da bacaju svoje fekalije, nažalost, i u kojoj će da unište životnu sredinu, upozorio je Marsenić.