Ekološki aktivisti koji se protive otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra okupili su danas na protestu ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu. Protest je počeo u osam sati za kada je, prema njihovim tvrdnjama, zakazana sednica suda na kojoj treba da se razmatra inicijativa kompanije „Rio Sava“ za ocenu ustavnosti uredbe kojom je pre dve i po godine stopiran projekat Jadar.

Na protest je pozvalo udruženje „Ne damo Jadar“ koje čine žitelji Gornjih Nedeljica i okolnih mesta u blizini Loznice gde je planirano otvaranje rudnika. Aktivsti su, u međuvremenu, podneli sudu zahtev da im se dostave sve inicijative kompanije „Rio Sava“, kao i sve inicijative koje se tiču uredbe kojom je zaustavljen projekat „Jadar“. Okupljeni ističu da će protest trajati dok im se ne dostave te informacije.

Oni i dalje čekaju prijem u sudu kako bi saznali da li se danas održava sednica Ustavnog suda, međutim, kako je rekao Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“, od portira su dobili informaciju da ih niko neće primiti. Aktivisti traže da im se to dostavi napismeno.

Naime, informaciju o odlučivanju Ustavnog suda nezvanično su dobili aktivisti, a prethodnih dana ni iz kompanije „Rio Sava,“ ni iz Ustavnog suda niko nije želeo da ovu informaciju potvrdi ili demantuje.

Projekat Jadar stopiran je u januaru 2022. godine kada je Vlada Srbije, pod pritiskom ekoloških protesta, donela uredbu kojom se van snage stavlja Uredba o utvrđivanju prostornog plana za projekat Jadar. Ipak, još od tada su pojedini pravnici upozoravali da je uredba pravno manjkava, te da bi se to moglo iskoristiti u budućnosti ako vlast odluči da ponovo krene sa projektom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedavnom intervjuu istakao da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028 godine.