Nekadašnji lider Dveri Boško Obradović rekao je da se na predstojećoj izbornoj skupštini tog pokreta neće kandidovati za predsednika, ali da ostaje aktivan i da će dati maksimalnu podršku novom rukovodstvu.

On je u intervjuu današnjem izdanju lista Nova kazao da su Dveri u Čačku ostvarile jedan od najboljih izbornih rezultata, kada se gleda učinak pokreta u celini. „Naša politička ideja je danas jedna od najpopularnijih u Evropi i svetu i naše vreme mora doći i u Srbiji“, naveo je Obradović dodajući da veruje da će se vratiti republičkoj politici „kad Dveri završe posao u Čačku i prvi u Srbiji smene vlast“.

Govoreći o rezultatima izbora u Čačku Obradović je rekao da su ti lokalni izbori jedini još uvek nezavršen izborni proces od 2. juna u čitavoj Srbiji, te da to mnogo govori. „Uvidom u birački materijal sa sva 104 biračka mesta potvrdili smo naše rezultate od izborne noći da je Srpska napredna stranka, zajedno sa svojih devet koalicionih partnera, izgubila većinu u Čačku“, rekao je Obradović. Prema njegovim rečima, njihov uvid pratili su zaposleni u Gradskoj upravi koji su kontrolisali sve što su utvrdili i o tome napravili službene beleške, koje do danas nisu dostavljene Izbornoj komisiji. Umesto toga, kako je kazao, vladajuća većina u Izbornoj komisiji je protivzakonito obavila pregled pet biračkih mesta po uzorku i to proglasila izveštajem sa uvida u birački materijal, umesto zvaničnog izveštaja sa sva 104 biračka mesta.

„Sada je sve na tome da li će Viši sud stati na stranu ovog bezakonja i potvrditi lažne izborne rezultate ili će naterati izbornu komisiju da dobavi službene beleške sa našeg uvida i omogući da se sazna istina o pravim izbornim rezultatima po kojima je opozicija pobednik lokalnih izbora u Čačku“, rekao je Obradović. Nekadašnji predsednik Dveri kazao je da je odlazeći gradonačelnik Čačka Milun Todorović u izbornoj noći proglasio pobedu sa 53,3 odsto osvojenih glasova, da bi posle 24 sata ćutanja Izborna komisija izašla sa prvim rezultatima po kojima je vladajuća koalicija osvojila 50,25 odsto glasova, te da su Dveri zbog toga tražile uvid. Obradović tvrdi da prvo moraju da se iskoriste svi pravni lekovi, a ako institucije „stanu na stranu izborne krađe i nepravde“, onda se mora ići drugim putem, van institucija i uz pomoć građana. Na pitanje da li veruje da će doći do novih izbora u Čačku Obradović je rekao da će naprednjaci veoma teško formirati novi saziv lokalnog parlamenta na osnovu „pokradenih“ izbora, te da se nada da nikada više neće vladati Čačkom.

Govoreći o lošem rezultatu opozicije na prethodnim izborima Obradović je ocenio da je opozicija „izvršila kolektivno političko samoubistvo“.

„Apsolutno najgora stvar koju je opozicija mogla da uradi je da se podeli oko izlaska na izbore ili bojkota. Da nije bilo toga vlast bi izgubila na lokalnim izborima u najmanje 10 najvećih gradova i opština u Srbiji i političke promene bi već uveliko krenule“, rekao je Obradović.