Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević poručio je danas, na otvaranju Istočnoevropske letnje škole mašinskog učenja (EEML) u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, da će Srbija nastaviti da ulaže u veštačku inteligenciju (AI), vodeći računa o etičkim principima.

Vučević je istakao da veštačka inteligencija ne sme biti zloupotrebljena i da treba raditi na njenom zakonskom definisanju, vodeći računa o tome da se ne sputava napredak. Treba da oslobodimo ljude straha i pokažemo da se ovde radi u njihovu korist, naveo je premijer i dodao da su razvoj i rast veštačke inteligencije povezani i sa proizvodnjom električne energije.

V.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se Istočnoevropska škola mašinskog učenja organizuje u Novom Sadu.

Program Letnje škole, u kojoj će biti više od 250 polaznika iz 24 zemlje, traje do 20. jula i sastoji se od šest dana intenzivne obuke koja uključuje predavanja, praktične sesije, kao i uvodna predavanja predstavnika biznis sektora i prezentacije sponzorskih štandova. Učesnici će imati priliku da prodube svoja znanja i veštine istražujući teme kao što su osnove mašinskog učenja, multimodalno učenje, napredne arhitekture dubokog učenja i druge.