Danas je održana konferencija za novinare Srpskog nacionalnog veće Kosova i Metohije iz Gračanice, Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice i Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ na kojoj je bilo reči o problemima Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Momir Stojanović ocenio je danas da je Kosovo i Metohija posle incidenta u Banjskoj sve manje prisutno u javnosti kao ključni nacionalni problem i da se umesto toga pažnja usmerava na problem Republike Srpske.

Stojanović je dodao da je situacija na Kosovu nikad gora i da je od incidenta u Banjskoj povećano iseljavanje Srba i to uticajnih.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković istakao je da je zadovoljan razgovorima u SANU, dodajući da oni „obijaju pragove“ mnogih institucija, ali da one uporno odbijaju razgovor.

Član predsedništva SNV Kosova i Metohije Ljubiša Dabić rekao je da su na sastanku u SANU zamolili da uvaže zahtev da bivši predsednik SANU Vladimir Kostić povuče svoju izjavu o pitanju Kosova.