Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Glavnog odbora SNS Ana Brnabić istakla je danas da nije istina da je bilo ko iz SNS doveo Rio Tinto u Srbiju, već da je to učinila Demokratska stranka u saradnji sa DSS i G17 plus i onima koji su od 2001. do 2012. bili na vlasti i da drugačije tvrdnje predstavljaju političko licemerje.

Brnabić je u Skupštini Srbije nabrojala sve dokumente i funkcionere, po godinama, vezane za kompaniju Rio Tinto, odnosno ćerku firmu Rio Sava, koji su potpisivali državni funkcioneri iz DS, Demokratske stranke Srbije, kao i iz G17 plus koji su tada bili na vlasti.

Ona je dodala da je prva dozvola izdata 8. juna 2004. godine, ukazujući da je tada Ministarstvo rudarstva donelo rešenje kojim se preduzeću Rio Sava Eksplorejšn dozvoljava istraživanje u Loznici.

Brnabić je rekla da je donet 2006. godine novi Zakon o rudarstvu, a Zakonom koji je do tada važio, a koji je donet 1995. godine, bilo je propisano da se, nakon završetka istraživanja, davanje mineralnih sirovina na korišćenje vrši javnim nadmetanjem.