Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor pripremili su bogat program “Zlatiborskog kulturnog leta“. Letnja turistička sezona na Zlatiboru biće ispunjena brojnim koncertima, kulturnim događajima i tradicionalnim manifestacijama. Najveći broj manifestacija održaće se na letnjoj pozornici Kraljevog trga, pored jezera koje krasi nova multifunkcionalna fontana, pružajući posetiocima pravi dinamički spektakl. Na letnjoj pozornici će, svakako, najviše pažnje privući koncerti poznatih izvođača.

Opština Čajetina i ovog leta priprema bogat program kako bi ponovo ostvarila težnju od milion zabeleženih noćenja. TO Zlatibor je pripremila raznovrsne događaje na Kraljevom trgu, a prvi je koncert Sare Jo 21. jula. U nastavku leta uslediće različiti muzički žanrovi sa nastupima DJ-eva Marka Nastića i Marka Miloševića kao i posebne večeri za džez, narodnu i klasičnu muziku a kao i svake godine biće sadržaja namenjenih deci i porodicama. Novina ovog leta biće nagradna igra namenjena turistima koji su registrovani u sistemu e-turista.

I u Gold gondoli se tek očekuju veće posete za koje se pripremaju sadržaji u skladu sa uspešnim primerima iz prethodnog perioda. I ovog leta će biti brojni besplatni sadržaji na međustanici kod Ribničkog jezera koji će biti na raspolaganju od 12 do 14h radnim danima. Zanimljivo je da će stručnjak za edukaciju i vaspitanje dece Ranko Rajović na Zlatiboru održati predavanje a NTC dečje radionice po njegovom programu će se održavati svakog četvrtka u avgustu na međustanici gondole gde će se i ovog leta organizovati filmske projekcije.

Ideja za objedinjenu manifestaciju Kulturna tura koju je pokrenuo KC Zlatibor je da se dešavanja spoje sa prirodnim ambijentom zlatiborskih sela. Koncert kamernog orkestra kod vodopada u Gostilju je otvorio niz događaja od kojih su neki novi, a neki imaju dugogodišnju tradiciju poput Petrovdanskih dana u Sirogojnu i sabora trubača koji će se održati 17. i 18. jula i biće kvalifikaciono takmičenje za Guču. U programu su i festival Zalet na Borovoj glavi, erski kabare na tri lokacije, Miholjski susreti sela, likovna kolonija u Trnavi, koncert filmske muzike u Čajetini, koncert u Stopića pećini i za kraj festivala mjuzikl na otvorenoj sceni u Tripkovi.

Letnja turistička sezona na Zlatiboru je praktično počela ali se jek posete očekuje od druge polovine jula. Trenutna posećenost Zlatibora je na oko 20 000 turista, vikendima taj broj ide i do oko 30 000, a prema projekcijama nadležnih organizacija očekuje se da do kraja avgusta na Zlatiboru konstantno boravi oko 50 000 gostiju.