Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je, nakon susreta sa ministrom inostranih poslova Češke Republike Janom Lipavskim u Pragu, da dve zemlje vezuje viševekovno prijateljstvo i blizak bratski odnos naših naroda.

Đurić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Češkoj, ukazao je na konferenciji za medije nakon sastanka, i na to da se ekonomije dveju zemalja razvijaju rame uz rame i da Srbija, zahvaljujući češkoj podršci, napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji. Strateški prioritet naše zemlje jeste članstvo u EU i meni je zadovoljstvo zbog toga što smo danas ovde u Pragu razgovarali o tome na koje načine da ubrzamo proces reformi i da zajedničkim snagama doprinesemo tome da Evropa bude kompletna kroz integraciju zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je Đurić.

Podsetivši da je Češka jedan od 15 najvećih privrednih partnera Srbije, Lipavski je naveo da je sa šefom srpske diplomatije razgovarao i o jačanju saradnje u oblasti saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine i turizma.

Lipavski je istakao da Češka snažno podržava Srbiju u njenim naporima da postane deo EU, kao i da želi da pruži pomoć kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, naglasivši da je Srbija za Češku veoma važan partner u regionu Zapadnog Balkana.