Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini dobila je vrednu donaciju knjiga od profesora Ratka Lazarevića istaknutog u oblasti poljoprivrede. Donaciju čini stručna literatura najviše na temu stočarstva.

Bogat literarni fond od 37 knjiga koje je akademik Ratko Lazarević pisao tokom šest decenija rada nastaviće svoj život u biblioteci u Čajetini.  Lazarević je odlučio da ovu stručnu literaturu pokloni baš Čajetini jer je preopoznao dobru praksu, kako na terenu tako i u javnoj politci, o čemu je upravo pisao u svojim knjigama. Želja mu je da se tako osnaži i obogati srpski seljak koji je prema njegovim rečima dokazani stub opstanka društva.

Akademik Lazarević je doktor inženjerskih nauka i ima bogato iskustvo, bio je rukovodilac proizvodnje na poljoprivrednom dobru, potpredsednik opštine Loznica, profesor na fakultetima u Srbiji i inostranstvu, dugogodišnji direktor Insitituta za stočarstvo kao i ministar poljoprivrede u ekspertskoj vladi Milana Panića 1992.

Preovlađujuća tema u knjigama akademika Lazarevića je stočarstvo, koje je među glavnim privrednim granama u zlatiborskom okrugu, tako i u opštini Čajetina. Time će poljoprivredni proizvođači imati priliku da dođu do korisnih informacija čitanjem literature u čajetinskoj biblioteci.

Nakon predaje knjiga, profesor Lazarević je posetio izložbu povodom jubileja 120 godina biblioteke „Ljubiša R. Đenić“. Među brojnim priznanjima i odlikovanjima koja je dobio za svoj rad, Lazarević je i dobitnik plakete „Dimitrije Tucović“ koju dodeljuje opština Čajetina.