Istraživači instituta za fiziku – Centra za čvrsto stanje osvojili su projekat od 2,5 miliona evra za istraživanje dvodimenzionalnih kvantnih materijala i to je jedan od navećih naučnih projekata koji je stigao u Srbiju, izjavila je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Begović je nakon sastanka sa istraživačima Instituta za fiziku istakla ja taj projekat veliki uspeh i da je povezan sa građenjem ljudskih kapaciteta, što znači da će u Srbiju doći i svetski stručnjaci da rade i žive u Srbiji. Begović je rekla da kvantni materijali imaju veliku primenu u razvoju novih senzora, materijala, solarnih panela i u razvoju tranzistora.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević izjavio je da je taj projekat veliki uspeh Instituta i da je značajno što će se u Srbiju vratiti nekoliko naučnika koji su dugo radili u inostranstvu i oko njih će se stvoriti novi timovi i laboratorije.

Viši naučni saradnik Instituta za fiziku Jelena Pešić objasnila je da je ideja projekta nije samo istraživanje, već jačanje ljudskih i naučnih kapaciteta.