Kod stabala u voćnjaku često možemo primetiti čvrste izbočine neobične boje, to je smola na stablima koja je znak slabije kondicije voćaka. Česta je kod šljive, višnje, kajsije, breskve…

Tokom vremena eksploatacije, voćka prolazi razne faze i često je napadaju brojni štetnici, bolesti i kao rezultat iscrpljenosti na stablu se pojavi smola. Može se javiti kada se voćnjak sadi na kiselim zemljištima, preterano đubrenje uz visoku vlažnost takođe može podstaknuti njenu pojavu. Smola predstavlja odgovor voćke na stres kojima je izložena tokom više sezona i dovodi do smanjene rodnosti, čak može dovesti do sušenja voćke. Kada su oštećena tkiva unutar stabla smola je rezultat borbe voćke koja bi da zaceli rane. Smola na površini kore se stvrdne i tako Vam voćka daje znak da joj pomognete.

Kao razlozi ove pojave najčešće se navodi mraz. Međutim uzrok mogu biti i bolesti, štetnici koji napadaju voćku, usled previše jake rezidbe – ugrozili ste njen razvoj, dodavanje previše đubriva i neadekvatne formulacije đubriva. Kako se boriti sa ovom pojavom? Dovedite voćku u zdravo stanje tako što ćete joj davati dovoljno vode, optimalno đubriti, rezidbu raditi proporcionalno stanju stabla, krečite stabla da sprečite pregrevanje u proleće, rane na stablu očistite i premažite voćarskim voskom.

Blaga jesen i toplije temperature na početku zime mogu da izazovu retrovegetaciju i grančice nisu spremne (nisu odrvenele) za zimu i to je pogodno za pojavu smole. Možda želite da vaš voćnjak bogato rodi, ali i previše roda može dovesti do pojave smole na stablima jer je voćka dala previše i time oslabila svoju kondiciju pred zimu. To je naročito prisutno kod breskve.

Upravo jesenje prskanje bakrom, krečenje stabala pred zimu, dovoljno mineralnih đubriva (ne previše azota) adekvatne formulacije, zaštita od bolesti, uz preventivne preglede i osnaživanje zdravlja voćke je dobar put da se ova negativna pojava spreči ili da se pojavi na malom broju stabala. Dovedite voćke u top formu i zaboravite na smolu na stablima.