Visoke dnevne temperature ovih dana mogu da ostave niz negativnih posledica na većinu voćarskih kultura.  Saveti voćarima, između ostalog, i da zelenu rezidbu u ovim vremenskim uslovima urade uz minimalno prekraćivanje mladara koji zasenjuju plodove i štite ih od negativnog dejstva sunčevih zraka.

Dejstvo temperatura preko 35 ºC nepovoljno se odražava na narušavanje mnogih fizioloških i biohemijskih procesa u biljkama. Posebno je smanjena asimilacija ugljendioksida i produkcija organske materije, što dovodi do smanjenja rezervnih materija u gotovo svim tkivima i organima voćaka, piše Sanja Čokojević, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva, savetodavac PSSS. U uslovima nedostatka vode zatvaraju se stome, listovi se uvijaju, pa je i proces transpiracije i hlađenja usporen. Sve ovo dovodi do usporene aktivnosti enzima, promene fizičkih i hemijskih osobina protoplazme, nakupljanja štetnih materija.

Pored izuzetno visokih temperatura problem predstavlja i izrazito niska relativna vlažnost vazduha koja doprinosi pojačanoj evapotranspiraciji biljaka. Posledice ovakvih vremenskih uslova u periodu vegetacije dovode do smanjenog nalivanja plodova, prevremenog opadanja, lošijeg kvaliteta plodova, njihovog otežanog čuvanja i skraćenja perioda skladištenja. U ovako ekstremnim uslovima, intenzivnija je pojava bolesti i štetočina posebno pojava grinja što iziskuje češće preglede voćnih zasada, podseća Čokojević.

Kako je otpočeo period diferenciranja rodnih pupoljaka kod trešnje, višnje, šljive trebalo bi sprovesti pojačano đubrenje organskim i mineralnim đubrivima uz redovnu kontrolu plodnosti zemljišta. Zelenu rezidbu u ovim vremenskim uslovima treba uraditi umereno, uz minimalno prekraćivanje mladara koji zasenjuju plodove i štite ih od negativnog dejstva sunčevih zraka, ističe savetodavac.

Najveće štete nastaju od direktne sunčeve svetlosti koja dovodi do stvaranja ožegotina na listovima i plodovima voća koji gube upotrebnu i tržišnu vrednost. Trenutno su najosetljivije kupine i maline (remontantne sorte). Pored smanjenja kvaliteta i veličine plodova štete zbog ožegotina uključuju i pojačano opadanje plodova, smanjenje broja cvetova u narednoj godini i skraćenu dužinu čuvanja plodova.

Umanjenje štetnog dejstva visokih temperatura može se ostvariti upotrebom mreža za zasenu sa odgovarajućim fotoselektivnim efektom. Mreže smanjuju intenzitet sunčevog zračenja i menjaju spektar sunčeve svetlosti (direktne i difuzne) i na taj način različito utiču na fotosintezu i fiziološke procese rasta, razvića i plodonošenja. Primena agrotehničkih mera: dobra ishrana, navodnjavanje i mere borbe protiv biljnih bolesti i štetočina dovodi do dobre lisne mase koja pravi zaštitu od direktnog zračenja. Takođe, postavljanje protivgradnih mreža, kojima je osnovna funkcija zaštita od grada a posredna je zasena, smanjiće pojavu ožegotina na plodovima.