Kandidatkinja za drugi mandat na čelu Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je, govoreći o proširenju EU tokom predstavljanja svog programa pred Evropskim parlamentom (EP) za narednih pet godina ukoliko ponovo bude izabrana , rekla da će „ključni prioritet“ njene Komisije biti kompletiranje EU i da EU mora da pokaže da će budućnost Zapadnog Balkana, kao i drugih zemalja, biti u EU.

Fon der Lajen je u Strazburu, uoči glasanja u EP o njenoj kandidaturi, naglasila da će EU podržati kandidate za članstvo u bloku radeći na investicijama i reformama i integrišući ih tamo gde može u pravni okvir EU. Ona je naglasila da će pristupanje uvek biti proces  zasnovan na zaslugama i dodala da će EU obezbediti da sve zemlje budu spremne za članstvo pre pridruživanja EU.

„Ali kompletiranje naše Unije je takođe u našem sopstvenom suštinskom interesu i to će biti ključni prioritet moje Komisije“, poručila je Fon der Lajen.

Istorija, dodala je, ponovo zove. „Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su napravili svoj slobodan izbor. Izabrali su slobodu umesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umesto zavisnosti, a  neki od njih plaćaju veoma visoku cenu za ovaj izbor. I mi moramo da napravimo svoj izbor i pokažemo stratešku posvećenost da će njihova budućnost biti slobodna, prosperitetna i da će biti u našoj Evropskoj uniji“, poručila je Fon der Lajen.

Ona je podvukla da je susedstvo EU „dom naše budućnosti“ i navela da je poziv zemalja u Uniju „moralna, istorijska i politička odgovornost“.“To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu jer u današnjem svetu veća Unija će biti jača Unija. To će ojačati naš glas u svetu. To će pomoći da smanjimo naše zavisnosti. I to će osigurati da se demokratija, prosperitet i stabilnost rašire širom Evrope“, poručila je ona. Fon der Lajen je rekla da Evropa ima odgovornost da igra aktivnu ulogu u svetu, počevši od svog susedstva, posebno na Bliskom istoku. U tom kontekstu istakla je da krvoproliće u Gazi mora da prestane.

Tokom obraćanja osvrnula se na niz pitanja, navodeći da će prvi prirotet naredne Komisije, ukoliko je bude predvodila, biti konkuretnost i prosperitet, kao i da je potrebno više investirati u bezbednost i odbranu.

Govorila je i o podršci Ukrajini, zaštiti i jačanju spoljnih granica EU, upravljanju migracijama, suočavanju sa problemima poljoprivrednika, razvoju plana o stambenoj krizi u EU, zaštiti prava žena, borbi protiv dezinformacija, stranom mešanju i sajber pretnji, prenosi Tanjug.