Nastupa rizičan period u zaštiti krompira od moljca. U uslovima tropskih temperatura efikasnost insekticida se umnogome smanjuje, pe tretmane treba pozicionirati u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.

Krtole kod ranog sortimenta su uglavnom povađene. Kod srednjeg sortimenta vađenje krtola je započelo ili se uskoro očekuje. Kod poznog sortimenta namenjenog za jesenju proizvodnju se razlikuju različite faze žućenja cime. Na višim nadmorskim visinama krompir je u dobroj kondiciji i cima je još uvek zelena.

Na feromonskim klopkama za krompirovog moljca registruju se povećani ulovi odraslih jedinki. Najveće brojnosti registruju se u regionima Šapca, Novog Pazara, Niša, Leskovca, Negotina, Jagodine, Čačka (niže nadmorske visine), Novog Sada.

Talas tropskih temperatura i odsustva padavina koji karakteriše proizvodnju a u najavi je i za naredni period uticaće na ubrzani razvoj krompirovog moljca i dalje podizanje njegove brojnosti, ali ubrzaće i propadanje cime i narušavanje bankova, kada je rizik od napada krompirovog moljca najveći!

Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od moljca te je sada veoma važno preduzeti sve raspoložive mere kontrole, naročito u krajevima gde se tradicionalno gaji krompir i gde se godinama unazad registruju značajne štete na jesenjim krompirima. Kod sortimenta gde je došlo do propadanja cime i gde se očekuje vađenje krtola, ili je vađenje u toku peporučuju se sledeće mere: što pre vađenje i skladištenje krtola, odmah nakon propadanja cime. Nikako ne treba ostavljati izoran krompir na parceli tokom noći ili izvađen krompir u dvorištima jer su na taj način krtole direktno izložene napadu moljca; nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C); skladišta krompira bi trebalo da na svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca; prilikom unošenja krtola u skladište može se primeniti biološki insekticid. U usevima krompira sa kasnim sortimentom koji se nalaze u sistemu navodnjavanja, i na višim nadmorskim visinama gde je još uvek potrebno sačuvati lisnu masu, predlaže se nastavak zaštite od dva najznačajnija patogena krompira, prouzrokovača plamenjače i crne pegavosti krompira nekim od registrovanih fungicida.

U uslovima tropskih temperatura efikasnost insekticida se umnogome smanjuje, te tretmane treba pozicionirati u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.