Predstavnici stranke Zajedno održali su tribinu u Zemunu na kojoj je bilo reči o projektu ,,Jadar’’ i o tome da se oni zalažu da do kopanja litijuma u našoj zemlji ne dođe.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković ocenila je da će „Srbija biti rudarska kolonija multinacionalnih kompanija“ i ukazala na to „da je u Srbiji predviđeno više od 40 rudnika i da razne kompanije kopaju i rade ispitivanja svuda“ u zemlji. Ona je, na tribini stranke Zajedno u Zemunu, rekla da na istoku Srbije ispitivanja rade kineske kompanije, na severu ruske, a na zapadu zemlje do juga zapadne kompanije, među kojima je i „Rio Tinto“.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je da građani Srbije ne žele projekat „Jadar“ i da ne žele da se kopa litijum, što su „vrlo jasno iskazali prethodnih godinu i po ili dve“. On je istakao da je vlast, ipak, odlučila da nasilnim putem sprovede svoju volju i taj projekat.

Pravnica Sofija Mandić ocenila je da u Srbiji nema uslova za potencijalni referendum o iskopavanju litijuma.

Vlast i deo opozicije različito vide vladino usvajanje odluke Ustavnog suda o vraćanju prostornog plana posebne namene za projekat „Jadar“. Premijer Vučević kaže da ova odluka ne podrazumeva rudarenje litijuma po svaku cenu.