Predstavnici Ekološkog ustanka pokušali su danas da dođu do Palate Srbija, gde se održavao Samit o kritičnim sirovinama Srbije, ali im policija nije dozvolila, a lider pokreta Aleksandar Jovanović izjavio je da se u Palati „dešava nešto što se zove potpisivanje smrtne kazne za čarobnu dolinu Jadar“.

Jovanović je, obraćajući se policiji, rekao da je Ekološki ustanak uredno najavio konferenciju za novinare ispred istočnog ulaza Palate Srbija i dodao da hoće da postave par pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kancelaru Nemačke Olafu Šolcu, kao i da pitaju Vučića čiju zemlju prodaje, na šta su mu oni odgovorili da „ne može da se prođe“.

Jovanović je rekao novinarima da je predstavnicima Ekološkog ustanka dozvoljeno da se okupe „na livadi“ preko puta Palate Srbija u „restriktivnoj zoni“ i da ne mogu dalje.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović je rekla da je, prema njihovim informcaijama, Memorandum o razumevanju potpisan još 2023. godine, a da je ono što se danas dešava u Palati Srbija „samo farsa“.

Nestorović je rekla da nema objašnjenja zašto ne mogu da priđu Palati Srbija, kao i da je pitala policijace da li postoji pisana naredba, ko im je naredio, ali su oni samo ćutali.