Udruženi sindikati Srbije Sloga upozorili su danas da aktuelna metodologija određivanja minimalne zarade u Srbiji, koja se temelji „na nedefinisanoj potrošačkoj korpi“ neadekvatno odražava realne potrebe i troškove života radnika.

Minimalna neto zarada od 49.864 dinara za 184 radna sata, koliko iznosi za jul ove godine, prema mišljenju Sindikata, ne pokriva osnovne životne troškove poput režija i hrane i ispod je svakog kriterijuma dostojanstva radnika. Sloga je pozvala učesnike u Socijalno-ekonomskom savetu da prekinu razgovore o povećanju minimalne zarade na osnovu minimalne potrošačke korpe, koju su najavili i traži da se razmatranje zarada vodi isklučivo na osnovu koncepta „plate za neophodan, dostojanstven život“, prakse koja se sprovodi u mnogim zemljama Evropske unije.

Sindikat je istakao da rast cena životnih namirnica i osnovnih usluga značajno premašuje povećanje plata, te ostavlja radnike i penzionere u situaciji da moraju da biraju između osnovnih životnih potreba, uključujući hranu i lekove i plaćanja računa. Sloga smatra da trend minimalnih zarada na tržištu rada, gde veliki broj radnika prima minimalac, kao pravilo, a ne izuzetak dovodi do siromaštva i masovnog iseljavanja radnika u zemlje Evropske unije.

Dodaje se da je ta situacija posebno vidljiva u deficitarnim sektorima kao što su zdravstvo, zanatske profesije i usluge, gde postoji ozbiljan nedostatak kvalifikovane radne snage.