Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obratila se večeras na svečanosti povodom otvaranja 31. Festivala evropskog filma Palić, u okviru kog će biti prikazano 150 filmova, raspoređenih u 17 selekcija, poručivši da je reč o manifestaciji koja predstavlja praznik filmske umetnosti i koja je decenijama unazad među najvažnijim kulturnim događajima u Srbiji i regionu.

Prema njenim rečima, ključni segmenti svakog renomiranog filmskog festivala, poput ovog na Paliću, jesu dobar odabir filmova, stručan žiri, radionice i prateći programi koji afirmišu i promovišu filmsku umetnost.

Na otvaranju Festivala obratili su se i državni sekretar Ministarstva kulture Miomir Đorđević i član Gradskog veća Subotice zadužen za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić.

Na svečanosti su uručene nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji – u kategoriji domaćih stvaralaca glumici Anici Dobroj, koja je i otvorila Festival, i direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu u kategoriji inostranih stvaralaca, dok je reditelju Ademiru Kenoviću dodeljena regionalna “Lifka”. Glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma “Sva lica dobrote” reditelja Jorgosa Lantimosa. Događaju je prisustvovala i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković.