Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe arhivskih dokumenata u Državnom arhivu Srbije povodom obeležavanja 110 godina od početka Velikog rata.

Kultura sećanja i pamćenja je neophodna ukoliko želite da idete u sigurnu budućnost i da razumete sadašnjost, a arhiv jedne države je čuvar DNK zapisa naroda, izjavio je danas premijer Miloš Vučević na otvaranju izložbe posvećene obeležavanju 110 godina od početka Velikog rata, koja je organizovana u Državnom arhivu Srbije. Kako je naveo u toj instituciji se čuva sve ono što je deo identiteta nacije i istorijskih uspona i padova.

Vučević je istakao da ga impresionira što su dokumenti i telegrami koji svedoče o početku Velikog rata uspešno sačuvani u Državnom arhivu jer, kako je naveo, to nije bilo lako kada je zemlja prolazila kroz velike egzistencijalne izazove i ratove.

Minitar kulture Nikola Selaković rekao je da je izloženo jedno „omanje parče papira, napisano na francuskom, kojim je započeli su užasi i rat u kome je malena Kraljevina Srbije izgubila 28 odsto svog stanovništva“.

U Državnom Arhivu Srbije od 23. jula do 28 jula izloženi su originali telegrama objave rata i ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji. Telegram objave rata Srbiji nalazi se na Uneskovoj listi „Sećanje sveta“ kao jedan od najznačajnijih dokumenata u istoriji sveta.