Poslanici Skupštine Srbije danas nastavili su načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i ostalim tačkama dnevnog reda.

U fokusu je kao i juče, iako nije na dnevnom redu, rasprava o litijumu i projektu „Jadar“. Rasprava je počela oko 10 sati, a na dnevnom redu je bilo 60 tačaka. Premijer Miloš Vučević je danas, kao i juče, pozvao poslanike da bez obzira na stranačku pripadnost prihvate Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, jer je ona, kako je rekao, osnov dalje političke borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i tešku borbu za Kosovo i Metohiju. Tokom obraćanja Vučevića, šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je dobacivao iz poslaničke klupe govoreći da će premijeru da „izvuče uši“, zbog čega mu je predsednica parlamenta Ana Brnabić izrekla opomenu.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je rekao da će ta stranka pripremiti svoju deklaraciju o ugroženim interesima građana koja će se, kako je rekao, baviti pre svega socijalno-ekonomskim pravima ljudi, da žive u dostojanstvenom društvu koje im ne truje vazduh, gde voda i zemljište nisu zagađeni. Početak današnjeg zasedanja obeležile su replike i polemika povodom jučerašnje rasprave. Kako je juče najavila predsednica parlamenta Ana Brnabić završavajući sednicu, za repliku se javilo više poslanika.

Jedan od njih, šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović zahvalio je Brnabić što je održala reč, ali je ocenio da replika posle 15 sati nema mnogo smisla, tim pre što u sali nije ministar Ivica Dačić kome želi da odgovori.