Viši naučni saradnik u Institutu za srpski jezik SANU Slobodan Novokmet govorio je u okviru serijala razgovora Kiosk o medijskoj sceni i objasnio da je problem takav da nivo komunikacije sve više snižava fond reči i da imamo sve manje načina da izrazimo svoje misli.

Problem srpskog jezika u medijima jednak je problemu jezika u svim sferama života, izjavio je FoNetu viši naučni saradnik u Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Slobodan Novokmet i ocenio da način na koji se odnosimo prema jeziku govori o tome kakvi su nam društvo, školstvo, zdravstvo i ekonomija. On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni objasnio da je problem takav da nivo komunikacije sve više snižava fond reči i da imamo sve manje načina da izrazimo svoje misli.

Govoreći o nedostatku lektora u medijima, Novokmet je istakao da je lako vidljivo kad lektor radi na nekom tekstu, jer je onda sve stilski balansirano.

Novokmet je konstatovao da se o pismenosti više ne može govoriti na banalan način, ali je priznao da đaci završnih razreda osnovne škole imaju problem sa bazičnim čitanjem, razumevanjem onoga što pročitaju i mogućnosti da pročitano interpretiraju.