Viši sud u Beogradu potvrdio je da je profesor Aleksandar Kavčić oslobođen optužbe da je narušio poslovni ugled i kreditnu sposobnost izdavčke kuće Klet izjavom da „nemačke izdavačke kuće bolje prolaze, jer ti izdavači koruptivno deluju na profesore i nastavnike“, saopštili su danas iz fondacije Alek Kavčić.

Viši sud je odbio žalbu privatnog tužioca izdavačke kuće Klet na pravosnažnu presudu Trećeg osnovnog suda u Beogradu, kojom je Kavčić oslobođen optužbe.

Treći sud je presudio da je Kavčić svojom izjavom da „nemačke izdavačke kuće bolje prolaze zato što ti izdavači koruptivno deluju na profesore i na nastavnike, na direktore, potplaćujući ih lap top računarima, putovanjima u inostranstvo da bi usvojili njihove udžbenike“, nije narušio poslovni ugled niti kreditnu sposobnost, kao i da je Klet u obavezi da mu nadoknadi troškove postupka.

Kako navode u saopštenju, u presudi je utvrđeno i da je namera okrivljenog bila zalaganje za što širu dostupnost obrazovanja i viskog kvaliteta istog, kao i borba protiv mogućih štetnih posledica po obrazovanje.

Kavčić je istakao da i po cenu odlaksa u zatvor, što je propisana kazna za krivično delo za koje je bio optužen, neće odustati od svojih iznetih stavova i viđenja stanja u obrazovanju i izdavaštvu udžbenika i odnosa prema profesorima.

„Prihvatam rizik i pritisak koji izdavači vrše putem parničnih tužbi protiv mene, kao i krivičnim prijavama, odnosno pokretanjem neosnovanih krivičnih postupaka i iskreno verujem u istinu, pravdu i borbu protiv anomalija u društvu“, dodao je Kavčić, osvrćući se na odluku suda.