Građani i aktivisti koji se protive projektu „Jadar“ okupili su se ispred Skupštine grada Loznice pošto su dobili informaciju da bi na sednici trebalo da bude usvojen Prostorni plan posebne namene za projekat “Jadar”.

 

Odbornici iz redova opozicije stali su uoči sednice ispred ulaza u zgradu SO Loznica i nosili su transparent „Stop rudniku litijuma“. Oni su dobili aplauz građana. Međutim, kada su se pojavili odbornici iz vladajućih stranaka, njima su okupljeni dobacivali kritike. Ekološki aktivisti i stanovnici doline Jadra kažu da su u pripravnosti i da će ako i kada dobiju informacije da li će se usvajati prostorni plan, pozvati javnost Loznice i širom Srbije da se organizuju protesti. Predsednik organizacije Cerski pokret Srbije Slobodan Pajić izvio je da očekuje da, ako se na današnjoj sednici Skupštine opštine Loznica na dnevni red stavi izmena prostornog plana, prilagođenog kompaniji Rio Tinto, krene opšta pobuna naroda, protiv „mafijaške vlasti koja planira uništenje Srbije“.

Podsećamo, 11. jula Ustavni sud poništio je odluku vlade koja je prethodno bila odlučila da stavi tačku na Projekat „Jadar“, a već 16. jula Vlada je usvojila novu odluku kojom se projekat Jadar vraća u život. Time su izneverena očekivanja i poverenje onih koji su bili uveravani da je na taj projekat i Rio Tinto stavljena tačka. Okupljenim aktivistima kažu da će ostati ispred SO Loznica, i da ne smeju ništa da prepuste slučaju i da će uprkos za njih dobrim vestima ostati tu da iskažu nezadovoljstvo.