Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i predsednica AP Vojvodine Maja Gojković prisustvovale su danas  Svečanoj akademiji povodom 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Svečanoj akademiji povodom 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije da činjenica da je prošlo 180 godina od kada Srbija ima instituciju koja kontroliše trošenje državnog odnosno novca građana pokazuje da su se naši preci davno nosili mišlju da imaju pravo da znaju kako se troši narodni novac i naglasila da je takva kontrola sada još važnija.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obratila se danas na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije (DRI) istakavši da je reč o jednom od najvažnijih nezavisnih kontrolnih tela i nezaobilaznom faktoru u ekonomičnom poslovanju države.

Predstavljajući uspešne rezultate poslovanja, predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović, podsetio je na to da je 1844. godine „Ukazom o uspostavljanju Glavne kontrole“, započeo nadzor nad trošenjem javnih sredstava u našoj državi, te da, tokom svih 180 godina rada, ova institucija ima isti cilj.

DRI je najviši organ revizije javnih sredstava i nezavisna institucija koja odgovara Skupštini Srbije. Glavna kontrola koja je preteča današnje DRI osnovana je 1844. godine.