U drugom kolu Olimpijskih igara, Novak Đoković je pokazao  dominaciju i izborio plasman u treće kolo, nadmašivši Rafаela Nadala rezultatom 6:1 i 6:4.

Đoković je bez većih poteškoća savladao svog velikog rivala, dok su se ključni momenti meča odvijali u njegovu korist.

U prvom setu, Đoković je započeo odlučno, iako je Nadal uspeo da izjednači situaciju nakon što je Đoković imao prednost 40:0 na svom servisu. Nadal je pružao otpor i osvojio nekoliko poena, ali su Đokovićeve greške brzo ispravljene, omogućivši mu da se vrati u ritam i preuzme kontrolu nad igrom. Zanimljiv trenutak u prvom setu bio je spektakularan poen koji je Nadal osvojio u drugom gemu, no Đoković je uspeo da iskoristi Nadalove greške i povede sa 2:0. Inspirativne drop-šotove koje je Đoković izveo tokom meča dodatno su naglasile njegovu superiornost, a Nadal je izgledao nervozno.

U drugom setu, Đoković je nastavio sa odličnom igrom, dok je Nadal pravio nekoliko duplih servis grešaka. Đoković je brzo stigao do brejk lopti i poveo sa 4:0, ali je Nadal uspeo da se vrati u igru zahvaljujući Đokovićevim greškama, izjednačivši na 4:4. Ipak, Đoković je uspeo da povrati kontrolu i iskoristi petu brejk loptu u ključnom trenutku da povede sa 5:4. Nakon male borbe u narednom gemu, Đoković je uspeo da osigura pobedu i plasman u treće kolo.