Na platou ispred Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini održano je prvo kabaretsko veče 17-og Letnjeg uličnog erskog kabarea. Osnov i okvir za ovo dešavanje je specifični erski humor koji je prepoznat kao deo identiteta srpskog naroda i kao takav upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Organizator manifestacije je Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ u saradnji sa Kulturnim centrom Zlatibor, TO Zlatibor i Gold gondolom a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

17 godina od osnivanja manifestacije Letnji ulični erski kabare stanovnici čajetinske opštine imaju  čast da prisustvuju i upotpunjuju bogat program kolažnog tipa. Nakon animacije uličnih svirača i klovnova program je tradicionalno započet erskom himnom Bid benda iz Zrenjanina, proglašenjem najboljih aforističara i dodelom nagrada. Dobitnici nagrada ne kriju zadovoljstvo i ističu da svake godine učestvuju na ovom nadaleko popularnom konkursu koji raspisuje čajetinska biblioteka.

Ovogodišnji gost kabaretske večeri bio je glumac Nebojša Milovanović sa svojim autorskim projektom.

Manifestacija „Letnji ulični erski kabare“ uspostavljena je 2008. godine i njen osnov i okvir upravo je specifični erski humor. Prvobitni cilj bio je predstaviti turistima nešto autentično nakon čega kabare postaje interesantan i za lokalnu zajednicu.  Manifestacija je postala  tradicionalna, a Biblioteka je zahvaljujući njoj postala poznata ne samo u Srbiji već i u susednim zemljama.

Organizatori su i ove godine osmislili zanimljiv program pa je tako tokom tri kabaretske večeri u Čajetini, na Zlatiboru i na Torniku, publika imala priliku da pogleda pozorišnu predstavu „Čekaonica“ u izvođenju glumaca Janka Radišića i Mirele Marjanović i muzičko – poetski program sa Nebojšom Milovanovićem.