Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas vanredno zasedanje na čijem dnevnom redu je ukupno 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu.

Ova sednica vanrednog zasedanja počela je prošle sedmice, u utorak 23. jula, kada je premijer Miloš Vučević obrazlagao Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Pred poslanicima je i niz sporazuma o zaduživanju, među kojima je i kredit kod banke Poštanska štedionica u iznosu od 42 milijarde dinara za izgradnju nacionalnog stadiona. Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o kadrovskim rešenjima, odnosno biraće se guverner NBS, a za to mesto je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković, zatim predsednik Fiskalnog saveta Srbije, a na tu funkciju je umesto Pavla Petrovića kome je istekao mandat, predložen Blagoje Paunović.

Prvi govornik bio je Aleksandar Ivanović iz Narodnog pokreta Srbije, koji je konstatovao da je dnevni red od 60 tačaka „mađioničarski trik“. Kako je objasnio, vlast time pokušava da sakrije od građana Srbije da se zemlja zadužuje za nove tri milijarde evra, i to ne kod međunarodnih finansijskih institucija, nego kod komercijalnih banaka, gde su kamate mnogo veće i iznose osam odsto. „Pokušavate i da zabašurite stvar oko litijuma“ , upozorio je Ivanović, i podsetio predsednicu Skupštine Anu Brnabić da je u decembru prošle godine, uoči izbora, kao premijerka izjavila da je „stavljena tačka na projekat ‘Jadar'“. „Uzeli ste mandate, seli u fotelje i postali lobisti jedne privatne strane kompanije. Vi ste pre svega prevarili vaše birače“ , konstatovao je Ivanović. On je ukazao i na lošu politiku vlasti prema Kosovu, „jer su sve dali Albancima“. Reagujući na to, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, optužio je Ivanovića da je „rasprodao svu svoju imovinu na Kosovu i kupio stan na Vračaru“.

Poslanica DS Dragana Rakić istakla je da danas prisustvujemo najskupljoj sednici, jer se na njoj zadužuje vlast. Ona je navela da se nadala da će Balint Pastor, lider SVM prevesti Deklaraciju na mađarski i da će dati Viktoru Orbanu, premijeru Mađarske kako bi i mađarski paralemtu usvojio isti tekst. Prema njenim rečima, Jorgovanka tabaković, koja je predložena za guvernerku NBS nije dostojna tog mesta. „Sramota da je neko ko je mobingovao i maltretirao svoje radnike i ne ispunjava zakon koji obavezuje guvernera da ne bude član nijedne stranke, da takva osoba bude predlog za guvernera NBS i da mi danas raspravljamo o tome“, kazala je Rakić.