Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavio je danas da će na pregovorima o visini minimalne cene rada za narednu godinu, koji počinju 15. avgusta, zahtevati od nadležnih da minimalna zarada pokriva osnovne troškove života, odnosno da zaposleni koji je primaju mogu dostojanstveno živeti.

Navodeći da je u periodu od 2021. do 2023. godine, prosečna neto zarada smanjena u odnosu na rast cena hrane za 3,4 odsto, a minimalna zarada za 10,1 odsto, Savez samostalnih sindikata Srbije traži od nadležnih da se „vode istinski pregovori, uz uvažavanje argumenata i sagledavanje činjenica“, navedeno je u saopštenju.

Zahtev SSSS je i da se poštuju zakon i svi parametri za utvrđivanje visine minimalne zarade, da se po potrebi pregovara i dva puta godišnje, da se poštuje zakon i minimalna cena rada isplaćuje u ograničenom trajanju uz argumentovano i blagovremeno obaveštavanje zaposlenih, te da se obustavi praksa davanja ustupaka poslodavcima i dodatno umanjuje visina uplate socijalnih doprinosa na teret poslodavaca. Prema navodima SSSS, u periodu od 2021. do 2023. godine prosečne neto zarade nominalno su porasle za 43,2 odsto, a realno za 9,8 odsto, dok je minimalna zarada povećana za 33,3 odsto, a realno za svega 2,1 odsto. U istom periodu profiti privrednih društava, prema podacima Agencije za privredne registre, porasli za 156,4 odsto, konstatovalo je Veće Predsednitštva SSSS. Navodeći da je minimalna zarada u zemljama članicama EU u proseku oko 1.500 evra, SSSS ukazuje da više od tog iznosa imaju Nemačka, Holandija, Francuska, Belgija, Luksemburg, a više od hiljadu evra minimalno Slovenija, Španija itd, što je i objašnjenje za mnogobrojne migracije iz Srbije.

Budući da pregovori o visini minimnalne cene zarade počinju 15. avgusta, te da najviši državni funkcioneri tvrde da je ekonomska situacija povoljna i da BDP raste, SSSS će predložiti „realnu i na argumentima zasnovanu visinu minimalne cene rada“. Neuvažavanje argumenata SSSS i minimalna cena rada koja ne garantuje dostojanstvo zaposlenima u Srbiji značiće odgovornost Vlade Srbije za dalje siromašenje zaposlenih i građana, poručio je SSSS.