Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd ukazali su danas na odmazdu prema predsedniku Sindikata Pravda Zoranu Stefanoviću zbog toga što je ukazivao na korupciju u GSP u vezi sa tenderima za kupovinu tramvaja i gasnih autobusa, kao i u vezi sa dodelom linija privatnim prevoznicima.

Kako je saopštio Centar za lokalnu samoupravu (CLS), na konferenciji za novinare četiri sindikata GSP rečeno je da je Stefanoviću uručen otkaz zbog toga što je ukazivao na loše odluke rukovodstva tog javnog preduzeća i na potencijalne koruptivne poslove.

Predsednik Sindikata „Centar“ Ivan Banković rekao je da je uloga sindikata da ukazuju na probleme u javnom preduzeću – u ovom slučaju u GSP, koji mogu imati dugoročne štetne posledice po zaposlene, ali i po javni interes. „Borićemo se za prava svih zaposlenih i za dobrobit GSP, a kolegi Zoranu Stefanoviću ćemo pružiti svu podršku kako bi bio vraćen na posao što pre“, naglasio je Banković.

Direktor CLS Nikola Jovanović istakao je da je nedopustivo da rukovodstvo grada i javnih komunalnih preduzeća guši rad stručnih organizacija i sindikata koji kritički nastupaju u javnom interesu. „Tragikomično je da Zoranu Stefanoviću uručuje otkaz Zoran Šarac, koji je sam u nezakonitom statusu vršioca dužnosti već godinu dana. Zahtevam da se omogući slobodan rad sindikata u komunalnom sistemu Beograda, ali i da se momentalno raspišu konkursi za direktore svih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu, što je osnovna zakonska obaveza“, naglasio je Jovanović.