U Opštini Novi Beograd danas je promovisana „Država na dugme“ povodom predstavljanja usluge ePisarnice na portalu eUprava.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević istakla je da sada postoji više od 2.000 usluga koje mogu da se obavljaju preko ePisarnice i navela da će građani putem ePisarnice moći da prate u kom je statusu njihov predmet.

v.d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović je rekao da je na portal eUprave registrovano više od 2,3 miliona građana, a da od tog broja više od 850.000 poseduje sertifikat ConsentID.

Predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić izjavila je da će ova usluga ubrzati procese prijema i obrade dokumenata.

ePisarnica je usluga na Portalu eUprava (euprava.gov.rs) koja omogućava elektronsku razmenu podataka i dokumenata između građana ili privrede i organa uprave. Iz eUprave navode da državni, pokrajinski i lokalni organi prelaze na elektronsko kancelarijsko poslovanje i tako mogu da primaju zahteve, razmenjuju dokumenta, potpisuju i pečatiraju akta elektronskim putem i dostavljaju ih u jedinstvene elektronske sandučiće podnosilaca na Portalu eUprava.

Iz eUprave naglašavaju da građani više neće morate da istražuju pred kojim organom mogu da ostvare neko pravo ili izmire obavezu, jer će preko ePisarnice zahtev uvek stići na pravo mesto, pošto sistem prepoznaje koji je organ nadležan čak i ako je zahtev upućen na pogrešnu adresu.