U ponedeljak je u više mesta u Srbiji nastavljen niz rekordno posećenih protestnih skupova protiv Rio Tinta.

 Više nema „levih ili desnih“ jer su svima neophodni voda, zemlja i vazduh, bez kojih niko ne može da živi, a bez litijumskih baterija i električnih automobila se može, izjavila je na protestu protiv iskopavanja litijuma u Šapcu Biljana Stepanović iz građanske inicijative ProGlas.

Protestnom šetnjom od aranđelovačkog Gradskog trga slobode do zgrade suda je završen dvočasovni protest protiv Rio Tinta i rudarenja litijuma u Srbiji. Kolona građana, duga više stotina metara koja se kretala glavnim gradskim ulicama, zaustavila se ispred zgrade suda u Aranđelovcu gde su građani uzvikivali: „Rio Tinto marš iz Srbije“, „Ovde nećeš kopati“ i „Sram vas bilo“. Građanima su se, između ostalih obratili bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac i profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Organizacija Arhiv javnih skupova saopštila je da je na skupu protiv Rio Tinta u Šapcu bilo 7.000 učesnika, čime je taj skup, kako se dodaje, postao najveći politički skup u ovoj godini, veći i od Svesrpskog sabora iz juna. „Posle rekordnog skupa u Bogatiću, održanog dan ranije, ovo je bila još jedna demonstracija plebiscitarnog odbacivanja ideje o kopanju litijuma stanovništva Mačve“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u Aranđelovcu je na protest izašlo 1.500 ljudi, u Kraljevu 2.700 ljudi, u Barajevu 260 ljudi, a u Ljigu 400. „Posebno vredi napomenuti da je, gledano u odnosu na broj stanovnika mesta u kome se održavaju, od 14 protesta organizovanih ovog leta protiv Rio Tinta njih čak 10 masovnije od najvećih prošlogodišnjih protesta protiv nasilja u Beogradu. Takođe, njih pet je prema relativnoj veličini veće čak i od Petog oktobra“, navodi se u saopštenju.