Poslanici Skupštine Srbije nastavili su zasedanje koje je počelo 23. jula. Na sednici se diskutuje o čak 60 tačaka dnevnog reda.

Pred poslanicima je Predlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i nekoliko zakona o zaduživanju. Takođe poslanici bi trebali da odlučuju i o više međunarodnih sporazuma među kojima i one u oblasti odbrane sa vladom Sao Tome i Principe, Mađarske, Kazahstana i Gabona. Na dnevnom redu je i povećanje takse za javni medijski servis sa 299 na 349 dinara. Očekuje se i izbor guvernera Narodne banke Srbije, viceguvernera te novog predsednika Fiskalnog saveta. Objedinjena rasprava o 60 nepovezanih tačaka dnevnog reda je okončana i počela je rasprava u pojedinostima.

Šef poslaničke grupe „Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije“ Miroslav Aleksić izjavio je danas da aktuelna vlast ne iskopava litijum, nego „ukopava Srbiju“, jer profit od svega ide stranoj kompaniji, i zato se mora reći „ne“ projektu Jadar. „Okrenuće se građani protiv vas, izgubićete vlast. Pozivam vas da čujete glas koji se okupljaju po celoj Srbiji, a ne strance koji dolaze zbog profita i ostavljaju smetlišta i deponije po Srbiji“, rekao je Aleksić tokom rasprave na sednici Skupštine. „Uloga države treba da bude da štiti javno dobro, svoje građane i životnu sredinu, a vi se povijate pred strancima i od zemlje pravite deponiju“, konstatovao je Aleksić. On je, odgovarajući na sedam pitanja koja je predesednica Skupštine Ana Brnabić uputila opoziciji oko dozvola za litijum, naveo da se prvih šest odnosi na vlast koja je bila do 2012. godine, a ti ljudi, najveći deo njih, na čelu sa Zoranom Mihajlović, sada su u redovima vlasti, i bili su lobisti Rio Tinta „i tad i danas“, a za sedmo, ko je bio kandidat za gradonačelnika Loznice, a prodao je imovinu, rekao je da ne zna o kome se radi. On je zapitao Brnabić da li je tačno da je od 2012-2021. godine izdato 86 rešenja za istražne radnje, za 12 kompanija, da li je 2015. osvojen novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se gradovima i opštinama oduzelo pravo da se izjasne hoće li rudnike ili ne, kao i da li je ona potpisala rešenje za Rio Tinto. Aleksića zanima i da li je Brnabić potpisala rešenje za Rio Tinto, podsetio je i da je 2021. rekla da je stavljena tačka na iskopavanje litijuma, i da li misli da je „litijum bogomdan“, a ne poljoprivreda, koja daje velike izvozne prihode. On je pitao i šta je sa 380.000 potpisa građana za trajnu zabranu iskopavanja litijuma koji su nestali, a Brnabić obećala da će ih pronaći i staviti na dnevni red, kao i da li je predsednica Skupštine čula da je u Portugalu uhapšen premijer zbog primanja mita od Rio Tinta. Brnabić je, odgovarajući Aleksiću, rekla da je zabrinuta zbog stepena poluinformacija, lažnih informacija i neistina koje je izrekao.  Ona je dodala da je zabrinuta zbog protesta održanih u utorak u gradovima Srbije, „koji su prešli sve granice“, jer „agronom priča o deci koja će se rađati sa anomalijama“.  Ne postoji nikakva odgovornost za javno izgovorenu reč, zaključila je Brnabić. Potom je usledila polemika Aleksića sa šefom poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenkom Jovanovim, uglavnom na ličnoj osnovi.