Saobaćajna policija privremeno je oduzela 188 vozila od učinilaca težih prekršaja tokom prvih pet meseci primene te mere, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najveći broj vozila oduzet je u Beogradu – 23, u Šapcu – 21, u Novom Pazaru – 13, Subotici – 12 i  Valjevu, Pančevu i Smederevu po 11, navedeno je u saopštenju. Najveći broj vozila, oko 36 odsto, oduzet je od osoba mlađih od 30 godina. Oduzeto je 161 putničko vozilo, 11 bicikala, 10 motocikala, tri teška teretna vozila, dva traktora i jedno zaprežno vozilo. Mera se primenjuje na učiniocima težih prekršaja, koji su u prethodne dve godine najmanje dva puta pravosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević nedavno je izjavio da se radi na izradi novog zakona o bezbednosti saobraćaja. Kako je rekao jedan od predloga verovatno će biti trajno oduzimanje vozila i trajno oduzimanje vozačke dozvole za najteže saobraćajne prekršaje i povratnike u činjenju prekršaja. Naravno, i za krivična dela kao što je izazivanje saobraćajne nezgode s teškim telesnim povredama ili poginulim licima. Lakićević je dodao da će se razmatrati dodatni lekarski i psihološki pregledi za nesavesne vozače. „Ići ćemo na nultu toleranciju alkohola u organizmu, znatno ćemo povećati kazne što se tiče psihoaktivnih supstanci jer imamo sve više vozača pod njihovim dejstvom. Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja važe od prošle godine, a 23. februara ove stupio je na snagu i novi Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima, u kojem je jedna od najvažnijih novina privremeno oduzimanje vozila“, zaključio je.