Predsednik beogradskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Filip Blagojević rekao je danas da su spremili krivične prijave protiv učesnika rušenja objekta u Topolskoj 8, a inspekciji i Sekretarijatu za inspekcijske poslove predali dopis da utvrde stanje, oduzmu investitoru dozvolu i nateraju ga da objekat vrati u pređašnje stanje.

 Predsednik beogradskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Filip Blagojević je na konferenciji za medije ispred objekta u Topolskoj 8 objasnio da je Zavod za zaštitu spomenika kulture valorizovao objekat na adresi Topolska 8 kao objekat od velike vrednosti i upozorio da će NDSS, ukoliko institucije ne budu radile svoj posao, predati pripremljene krivične prijave.

Blagojević tvrdi da je veoma dobro poznato šta će dalje uslediti, jer je po sredi sprega lokalnih vlasti i investitora.  “Znamo da investitori po jako dobro razrađenoj matrici imaju šemu da se dočepaju atraktivnih lokacija na kojima se nalaze zaštićeni objekti koji ne mogu da se sruše i imaju dobro razrađene šeme kako da se reše tih objekta i to obično rade na taj način što traže dozvolu od opštine za rekonstrukciju, opština im da tu dozvolu i oni pod velom rekonstrukcije skinu obično krov ili crep, pomere sa gradilišta i ostave objekat otvorenim da tako trune i kisne mesecima sve dok ne propadne do te mere da postane neupotrebljiv”, objasnio je Blagojević. Nakon toga, kako je ukazao, opština izda dozvolu da taj objekat treba da bude srušen, iako je zaštićen, i to pod izgovorom da je on sada nebezbedan.  “Tako investitori dobijaju ove atraktivne lokacije gde sebi zidaju atraktivne lokale”, konstatovao je Blagojević.