Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković rekao je danas šefu Misije OEBS na KiM Majku Davenportu da kosovski premijer Aljbin Kurti jasno pokazuje da ga ne interesuje dijalog sa Beogradom time što odbija da formira Zajednicu srpskih opština već 11 godina, na šta ga obavezuju dogovori iz 2013. i 2015. godine.

Petković je primio Davenporta u oproštajnu posetu i preneo mu sa kakvim se sve političko-bezbednosnim problemima srpski narod svakodnevno suočava na Kosovu i Metohiji, zbog čega je budućnost Srba direktno ugrožena, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM. Direktor Kancelarije je napomenuo da je prištinski režim stvorio nemoguće uslove za život Srba na KiM, počevši od svakodnevnih nasilnih pritisaka, ugrožavanja ljudskih i političkih sloboda i proizvoljnih hapšenja Srba, zabrane dinarskog platnog prometa, zabrane prometa robe iz centralne Srbije, gušenja srpskih institucija… Sve to dovelo je do toga da se sa severa KiM Srbi kontinuirano iseljavaju i da taj proces traje i dalje, što su mnogi međunarodni faktori takođe konstatovali, dodao je Petković. Uprkos svemu tome, prema Petkovićevim rečima, Beograd ostaje posvećen miru i dijalogu.

Petković je naglasio da Beograd očekuje da se OEBS snažnije angažuje u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i u oblasti uspostavljanja vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, ali je ukazao na potrebu da te aktivnosti na terenu budu mnogo vidljivije i intenzivnije. S druge strane, Petković smatra da politika koju prištinski režim sprovodi prema srpskom narodu preti da potpuno poništi sve do sada dogovoreno i da dovede do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd, kako je istakao, nikako ne želi.