Građani Srbije po prvi put mogu besplatno da provere procenjenu vrednost svojih garažnih mesta i stanova u porodičnim stambenim zgradama, bez potrebe za angažovanjem procenitelja ili oslanjanjem na netransparentne procene, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

RGZ je istakao u saopštenju da je učinio revolucionarni korak u transparentnosti i dostupnosti informacija objavivši podatke o procenjenim vrednostima svih garažnih mesta i stanova u porodično stambenim zgradama. Ta inicijativa je deo šireg projekta masovne procene vrednosti nepokretnosti, realizovanog u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“.

Podaci o vrednostima stanova su već dostupni, a proširenje na garažna mesta i stanove u porodično stambenim zgradama dodatno povećava nivo transparentnosti i poverenja u tržište nepokretnosti, saopštio je RGZ. Metodologija masovne procene zasnovana je na međunarodnim standardima i osigurava visoku pouzdanost procenjenih vrednosti, pa je državnim organima, profesionalnim korisnicima katastra i privredi sada omogućeno da koriste te informacije u poslovanju.

RGZ je pozvao sve građane da provere vrednost svoje imovine putem portala eKatastar.