Ispražnjena ambalaža od sredstava za zaštitu bilja predaje se ovlašćenom operateru za upravljanje otpadom dva puta godišnje, u periodima maj-jul i septembar-novembar.

Procenjena količina primarnog ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja na godišnjem nivou iznosi 1.000-1.200 tona! Ako uzmemo u obzir da je period raspada plastične ambalaže duži od 100 godina, problem zagađenja zemljišta i više je nego evidentan. Curenje ili prirodno ispiranje bačene ambalaže pod dejstvom atmosferalija dodatno zagađuje zemljište hemikalijama iz ambalaže. Može doći i do kontaminiranja podzemnih voda, a samim tim i bunara i izvorišta. Veliki deo ambalažnog otpada se i dalje spaljuje, šta utiče na zagađenje vazduha. Dakle, bacanje na divlje deponije i spaljivanje ambalaža od sredstava za zaštitu bilja mogu značajno da zagade zemlju, vazduh i vodu i da utiču negativno na zdravlje ljudi i životinja. Zbog toga je veoma važno postupati ispravno sa ispražnjenom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Pravilno postupanje sa ispražnjenom ambalažom pesticida podrazumeva sledeće: Ispražnjenu ambalažu ocediti oko 30 sekundi; Čistom vodom napuniti trećinu ambalaže, zatvoriti čep i dobro promućkati; Postupak ponoviti još najmanje dva puta, sve dok ambalaža ne bude vidljivo čista; Tečnost od ispiranja sipati u prskalicu i utrošiti zajedno sa pripremljenim rastvorom za tretiranje; Ispražnjenu ambalažu izbušiti na tri mesta i odložiti; Zatvarači se odlažu odvojeno od boca; Ispražnjena ambalaža od sredstava za zaštitu bilja predaje se ovlašćenom operateru za upravljanje otpadom dva puta godišnje, u periodima maj-jul i septembar-novembar. Sa specijalizovanim operaterom dogovara se tačan termin i lokacija preuzimanja otpadne ambalaže.