Skupština Srbije završila je prvu sednicu vanrednog zasedanja na kojoj je usvojila ukupno 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je Deklaracija o zaštiti prava i budućnosti srpskog naroda usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, 8. juna.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, na jučerašnjoj sednici, i više zakona kojima se omogućuje zaduživanje za infrastrukturne projekte, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama. Od zakona koji omogućavaju zaduživanje najznačajniji je Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod Banke Poštanska štedionica za potrebe finansiranja Projekta izgradnje urbane infrastrukture i Nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama, koji je podnela Vlada, u iznosu od 42 milijarde dinara. Usvojeni su i Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod Unikredit banke Srbija a.d. Beograd za potrebe finansiranja Projekta Ruma – Šabac – Loznica, koji je podnela Vlada, u iznosu od 11,7 milijardi dinara, a za taj projekat usvojen je i Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod Banka Inteza AD Beograd, koji je podnela Vlada, u iznosu od 15 milijardi dinara. Usvojen je i Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta izgradnje obilaznice oko Kragujevca, koji je podnela Vlada, u iznosu od 12 milijardi dinara.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Skupština Srbije je većinom glasova ponovo izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije, a nju je za novi mandat od šest godina predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su prof. dr Blagoja Paunovića za novog predsednika Fiskalnog saveta Republike  Srbije, a na tu funkciju ga je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, kojima se povećava pretplata za javni servis za 50 dinara, a umesto dosadašnjih 299 dinara taksa će iznositi 349 dinara. U obrazloženju zakona navodi se da je kao najcelishodnije predloženo rešenje da se u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2025. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse.