Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao posle sastanka sa predsednicom Severne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom da je srećan što je mogao da je ugosti i da joj čestita na pobedi na izborima, kao i da joj poželi uspešan rad u narednim godimana.

Vučić je rekao da je uveren da će dve zemlje razvijati najbliže moguće odnose, kao i da će te odnose graditi pažljivo, uz međusobno poštovanje. „Naša ekonomska trgovinska razmena je bila na 1,75 milijardi (evra), uveren sam da već u naredne dve godine možemo da idemo preko dve milijarde evra razmene i još mnogo toga zajednički da uradimo, do toga da se međusobno podržavamo, ne samo kroz inicijativu Otvoreni Balkani, već svuda i u svim međunarodnim forumima, organizacijama, institucijama“, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju. On je dodao da je predsednici Severne Makedonije čestitao izbornu pobedu i naveo da će je zamoliti da do kraja godine dođe u prvu zvaničnu posetu Beogradu.

Vučić je rekao da je sa delegacijom Severne Makedonije razgovarano i o izgradnji deonica pruge do Soluna koje idu kroz dve zemlje, čiji završetak bi bio, kako je ocenio, koristan za obe strane. „Razgovarali smo i o svim drugim političkim pitanjima, od evropskog puta, problema sa kojima se suočavamo, do toga što je zajednička muka i zajednički interes naših naroda i naših zemalja“, naveo je predsednik.

Gordana Siljanovska Davkova je izjavila da je izuzetno zadovoljna današnjom posetom Sribiji i susretom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da dve zemlje imaju odlične dobrosusedske odnose iza kojih stoji želja za solidarnošću.  „Kao što znate, veliki sam zagovornik regionalne saradnje. Uverena sam da ako se ne razumemo, ako ne pomažemo jedni drugima, ne možemo očekivati da nas drugi razumeju. Zato treba da uradimo svoj deo posla, da rešavamo probleme među sobom, da ne dozvolimo drugima da to rešavaju“, rekla je Davkova u zajedničkom obraćanju.

Ona je dodala da je oduševljena gostoprimstvom i da je za nju ova poseta izuzetno značajna.