Narodni pokret Srbije (NPS) pozvao je danas nadležne da hitno poboljašaju uslova rada policajaca, a kao primer brojnih problema sa kojima se suočavaju naveo je nedostatak sistema za rashlađivanje, ograničen prostor za odmor i spavanje, kao i neodgovarajuće prostorije za ličnu higijenu.

„Dok neki uživaju u luksuznim vilama, hrabri policajci, koji se svakodnevno staraju o našoj bezbednosti, prinuđeni su da rade i borave u neadekvatnim uslovima“, ocenila je potpredsednica NPS, narodna poslanica i pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović.

Slavica Radovanović je istakla da postoje standardi koji uređuju uslove rada policajaca, kao i da NPS traži od nadležnih da te standarde poštuju, jer oni koji brinu o bezbednosti građana zaslužuju bar minimum poštovanja, ljudskog dostojanstva i civilizovanih uslova rada, s obzirom na devnice koje iznose 1.000 dinara. „Bezbednost naše zemlje zavisi od njihove spremnosti i mogućnosti da efikasno obavljaju svoje dužnosti“, ocenila je Slavica Radovanović.   Ona je daodala da slika prostora u kojem su policajci smešteni tokom Sabora trubača u Guči otkriva u kakvim nehumanim uslovima moraju da borave.

Prema njenim rečima, ovo nije samo pitanje komfora, već i pitanje zdravlja i efikasnosti policajaca, koji uprkos takvim uslovima, nesebično i posvećeno obavljaju svoj posao, često rizikujući svoje živote za bezbednost svih.  ,,Mi ćemo se uvek boriti za njihova prava, za to da mogu da žive časno od svog rada, da rade u dostojanstvenim uslovima i da nijedan policajac na dužnosti ne strada. Potrebno je da kao društvo shvatimo važnost obezbeđivanja adekvatnih uslova za naše policajce, jer samo tako možemo očekivati da oni nastave da brinu o našoj bezbednosti na najvišem nivou”, poručila je Slavica Radovanović.