Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Gerhardom Karnerom s kojim je razgovarao o dalјem unapređenju saradnje u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i suzbijanju iregularnih migracija.

Ministar Dačić je u svom obraćanju istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvek imalo dobru saradnju sa austrijskim kolegama u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i protiv i u borbi protiv iregularnih migracija.

Kako je objasnio, rezultat zajedničkih aktivnosti, na osnovu zvaničnih podataka Fronteksa, Austrije i Srbije, jeste smanjenje ilegalnih migracija, naročito na našoj zapadnobalkanskoj ruti.

Ministar Karner istakao je da je tokom posete Srbiji imao intenzivne i konstruktivne razgovore, pune obostranog poštovanja, ukazavši da je saradnja dva ministarstva na visokom nivou, posebno u oblasti zaštite državne granice i borbe protiv iregularnih migracija.

Austrijski ministar pohvalio je i saradnju uspostavlјenu kroz trilateralnu inicijativu Srbije, Austrije i Mađarske.

Karner je ukazao da je važan segment saradnje Austrije i Srbije borba protiv organizovanog kriminala, trgovine lјudima i trgovine narkoticima i dodao da će dve policije nastaviti da jačaju saradnju i u ovim oblastima.