Narodni pokret Srbije pozvao vlast da obustavi projekat ‘Jadar’

24

Narodni pokret Srbije (NPS) saopštio je danas da podržava proteste za zabranu geoloških istraživanja i iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i pozvao vlast da usvoji zahtev stanovnika Gornjih Nedeljica i obustavi projekat „Jadar“, koji je nazvao „sramnim“.

„Vlast koja konstantno laže i obmanjuje sopstveni narod odgovorna je za stvaranje ovakve atmosfere u društvu i krizu, jer iz dana u dan jasno pokazuje da je spremna na sve zarad ličnog interesa i ostanka na vlasti, ne mareći za ogromnu opasnost koja se nadvila nad našom državom i preti da uništi zemlju, zdravlje i živote nas i naših građana“, navodi se u saopštenju.

Stranka je dodala da je spremna da stanovnicima sela i gradova gde su predviđena i gde se sprovode istraživanja, kao i svima drugima „koji se zalažu da Srbija ne postane rudarska kolonija i poprište sumporne jalovine“, pruži svaku vrstu pomoći kako bi „zajedničkim snagama zaustavili projekat od koga će korist imati samo vlast i Rio Tinto, dok će građani dobiti zagađene reke i vazduh, prazne kuće i masovna napuštanja mesta u okolini rudnika“. „Ovo je zajednička borba svih nas, za našu zemlju i za budućnost naše dece i svih budućih pokolenja i zato moramo da budemo složni i jedinstveni i na protestu 10. avgusta u Beogradu pokažemo odlučnost i jasan stav da strane kompanije nemaju ovde šta da traže ukoliko im je jedini cilj da se zajedno sa aktuelnom vlašću bogate i cepkaju našu zemlju“, dodaje se u saopštenju.