Pokret Tvrđava iz Smedereva organizovao je sinoć protest protiv rudarske kompanije Rio Tinto, otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra i otvaranja rafinerije nafte koja je investicija kineske kompanije, a protesti su organizovani u Rekovcu, Bresnici i Boru.

Nećemo iskopavanje litijuma – ili će vlast staviti tačku na rudarenje ili ćemo mi staviti tačku na njih, poručeno je sa skupova protiv rudarenja litijuma iz Smedereva, Rekovca, Bresnice i Bora. Nikola Krstić iz pokreta Tvrđava rekao je reporeteru FoNeta da je cilj skupa u Smederevu „solidarnost sa građanima iz zapadne Srbije“. „Ne želimo da se Srbija pretvori u rudarsku koloniju, a takođe ne želimo da strane kompanije krčme naše prirodne resurse“, istakao je Krstić. Naveo je da se pokret  Tvrđava protivi eksploataciji litijuma, posebno zbog toga što je „Srbija korumpirana država“.

Ivan Milosavljević iz neformalnog ekološkog pokreta Mlavska vojska rekao je da organizacija podržava proteste građana širom Srbije. „Mi smo danas ovde da bismo pružili snažnu podršku svim građanima Srbije u njihovoj borbi protiv stranih rudarskih kompanija, koje imaju nameru da nam zemlju pretvore u rudarsku koloniju“ , rekao je Milosavljević.  Okupljeni su nosili transparente sa porukama „Rio Tinto, marš sa Drine!“ ,“Neću da nam deca sisaju još jedna dimnjak“, „Pošto Srbija“, „Pošto čvarci“. Gojko Božović je, u ime građanske inicijative ProGlas, poručio da je najbolji način za prevazilaženje kriza zabrana iskopavanja i geoloških istraživanja, i da je to u najdubljem interesu građana Srbije.

Protest u Rekovcu je, rekli su okupljeni, „nastavak borbe za Levač, ali i za Jadar i svaki drugi kraj u Srbiji“. „Braneći Levač, mi branimo i Jadar, i Dobrinju i čitavu našu domovinu. I znam da ćemo pobediti, jer dobro na kraju uvek pobedi zlo. Ovo se tiče svih nas. I zato moramo biti složni i nepokolebljivi u borbi. Sada pišem istoriju. Hajde da se borimo do poslednjeg daha. Ako ikada posustanemo, setimo se onog što nosimo u srcu. Jurišajmo napred, a naš poklič neka bude ‘Ne damo Levač, ne damo Jadar, ne damo Srbiju’“, poručila je Miona Paunović, studentkinja srpskog jezika i književnosti iz Rekovca. Građani Rekovca izneli su i svoje domaće proizvode, voće i povrće sa željom da i na taj način poruče da neće dozvoliti da propadne njihova plodna zemlja i zasadi.