Možda smo i sami negde čuli da je obrano mleko zdravija opcija od punomasnog, ali novija istraživanja pokazuju drugačije. Stručnjaci objašnjavaju zašto ga ne treba izbegavati, ali i ko treba da ograniči njegov unos.

Pod nazivom punomasno mleko smatra se ono mleko koje u svom sastavu sadrži najmanje 3,5 odsto mlečne masti. Delimično obrano sadrži između 1,5 – 2,8, a obrano sadrži najviše 0,5 odsto.

“Pitanja treba li da biramo obrano u odnosu na punomasno i kolike su nutritivne vrednosti pojedine vrste te da li je bolje piti jednu ili drugu vrstu, često izazivaju raspravu“, kaže profesorka dr Rajka Božanić sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kako navodi, odgovor zavisi od individualnih prehrambenih potreba, zdravstvenih ciljeva i ličnih izbora. Tačno je da je punomasno kaloričnije u odnosu na obrano, ali ono ima i puno prednosti. Mlečna mast se u mleku nalazi u vidu miliona raspršenih sitnih kuglica tzv. globula i najsvarljivija je mast životinjskog porekla. “Njena svarljivost iznosi 97 – 99 odsto“, otkriva Božanić. Iako sadrži, dodaje, veliki deo zasićenih masnih kiselina koje se povezuju sa porastom koncentracije holesterola u krvnom serumu, novija istraživanja pokazuju da je zahvaljujući svojoj strukturi izvor biološki aktivnih sastojaka antikancerogenog, hipokolesteremijskog i antimikrobnog delovanja. Pojašnjava da mlečna mast sadrži i fosfolipide koji se povezuju sa pozitivnim efektima poput razvoja memorije i poboljšanja odgovora organizma na stresne situacije. Kako saznajemo, probavom masti nastaju slobodne masne kiseline koje pokazuju direktno antimikrobno delovanje (uništavaju ćelije bakterija, virusa i protozoa), a među najvažnije kiseline ubraja se buterna kiselina za koju je dokazano da preventivno deluje protiv nastanka karcinoma debelog creva i upalnih procesa.

Prema njenim rečima, mast u takvom mleku pruža duži osećaj sitosti što pomaže u regulaciji apetita i smanjenju ukupnog unosa hrane tokom dana, a ima i značajan pozitivan uticaj na ukus i teksturu mlečnih proizvoda zbog aromatičnih jedinejna koji su vezani na površinu masne globule. Punomasno mleko sadrži i vitamine topljive u mastima kao što su A, D, E i K. “Naglasak treba staviti na vitamin D koji pomaže apsorpciji kalcijuma iz mleka i tako održava normalnu mineralizaciju kostiju“, ističe ova profesorica. Sa druge strane, vitamini A, D i E imaju jak antioksidativni i antikarcinogeni efekat u našem organizmu. Uklanjanjem mlečne masti, uz gore navedene benefite, uklanjaju se i neki drugi nutrijenti kao što su navedeni vitamini. “Sumarno, može se reći da je jedina prednost obranog mleka to što ima značajno manje kalorija u odnosu na punomasno“, zaključuje i dodaje da treba naglasiti da je punomasno kaloričnije, ali da to nisu prazne kalorije jer mlečna mast ima značajan pozitivan uticaj na naše zdravlje.