Članovi Komisije za Hilandar Vlade Republike Srbije obišli su radove na obnovi ovog manastira na Svetoj Gori, koji je jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih sedišta srpskog naroda, pri čemu su na sednici ovog tela utvrdili da će do kraja godine biti završeni objekti postradali u požaru pre 20 godina.

Predsednik Komisije i ministar kulture Nikola Selaković istakao je da je objekat Dohije u potpunosti završen, a da će objekat Igumenarije, na kojem je i izbio požar 2004. godine, do kraja godine biti završen kao poslednji segment obnove postradalog dela manastira.  Selaković je najavio da će zadatak u 2025. godini biti veliki projekat izgradnje riznice i depoa Svetog manastira Hilandar, kao i da do kraja sledeće godine očekuje početak radova.Ministar je podsetio na to da je Vlada Srbije za obnovu ovog manastira u toku ovih 20 godina izdvojila 2.017.000.000 dinara, uz napomenu da je 2021. godine donet Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, koji će omogućiti i naredne vrste radova.

On je ukazao na to da je Komisija konstatovala da su dosadašnji radovi realizovani na vredan, štedljiv i domaćinski način, te da je ovaj veliki zadatak koji je stajao pred našim narodom i našom državom došao do samog kraja.Članovi Komisije, među kojima su ministri Selaković i Nenad Popović, obišli su objekte Dohije i Igumenarije i upoznali se sa obimom predstojećih konzervatorsko-restauratorskih radova na fresko slikarstvu u okviru njih.Oni su ujedno obišli i hibridni sistem za proizvodnju i distribuciju električne energije, prvi takve vrste na Svetoj Gori, koji obezbeđuje redovno snabdevanje ovog manastira električnom energijom.

Takođe, članovi Komisije su se dogovorili o daljoj dinamici radova u okviru izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju manastirske Riznice i izgradnju centralnog depoa, te utvrdili da je početak radova na izgradnji depoa planiran za drugu polovinu 2025. godine.Komisija je konstatovala da su do sada u manastiru obnovljeni: Konak iz 1814. godine, Veliki Konak, Beli Konak, Ulazna zona, kao i da su završeni radovi na Trpezariji, izgrađen protivpožarni rezervoar sa hidrantskom mrežom, izgrađena i opremljena centralna kotlarnica, kao i kanalizaciona mreža sa kolektorom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

Vlada Srbije je, preko Ministarstva kulture, u 2024. godini obezbedila 90 miliona dinara za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar.