Poslanici Skupštine Srbije su 2. maja izabrali novu Vladu, na čijem je čelu predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Vučević, a čijih 100 dana rada se navršava 8. avgusta. Ministri Dačić, Starović i Đurđević Stamenkovski zadovoljni su radom Vlade i najavljuju nove projekte.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je, povodom 100 dana Vlade, da je MUP u tom periodu uspeo da sačuva stabilan javni red i mir u Srbiji, kao i da je resorno ministarstvo uspešno odgovorilo na sve izazove, kada je reč o bezbednosti u zemlji i borbi protiv terorizma. Podsetio je da je bilo i nesrećnih slučajeva, kao što je ubistvo graničnog policajca Nikole Krsmanovića i dodao da su takve stvari izazov policijskog posla. Dačić je poručio da bez jake vojske i policije nema ni stabilne ni jake države. Ministar je podsetio je i na angažman jedinica MUP-a, poput helikopterske jedinice i vatrogasaca, navodeći da gotovo svakoga dana nastaju požari koje te jedinice uspešno gase.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je da će u narednom periodu velika pažnja njegovog resora biti fokusirana na projekat izgradnje memorijalnog centra posvećenog žrtvama genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji će zajedničkim radom sa Vladom Republike Srpske biti izgrađen na dve lokacije, u Donjoj Gradini i u Beogradu. Starović je za Tanjug govoreći o 100 dana rada vlade kao i projektima koje je ministarstvo realizovalo naglasio da je ponosan zbog otvaranja Gerontološkog centra u Valjevu, za koji kaže da je najmoderniji i da je uređen po najvišim evropskim standardima i dodaje da će se u njemu pružati još dve usluge socijalne zaštite – dnevni boravak za stara lica i prihvatilište za beskućnike. Starović je izdvojio i početak radova na izgradnji novog objekta Centra za socijalni rad u Kikindi, za koji je rekao da će biti savremen, jedinstven i najfunkcionalniji objekat, potpuno prilagođen standardima rada kako za profesionalce, tako i za korisnike sistema socijalne zaštite, što je kako ocenjuje, od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu. „Ništa manje važan nije ni projekat Garancija za mlade, koji ima za cilj da mladi do 30 godina starosti dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja ili obuku, u roku od četiri meseca nakon završetka formalnog obrazovanja“, rekao je Starović.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da su za prvih 100 dana rada Vlade Srbije postavljeni strateški temelji za narednu deceniju, a da će predstojeći period obeležiti povećanje roditeljskog dodatka koje će biti omogućeno izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Kako je istakla, ono što je ponos njenog Mistarstva u prvih sto dana vlade je što uspešno okončana procedura javne rasprave tokom koje je diskutovano o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. „Izmenama zakona o finansijskoj podršci porodici koje jesu obeležile prvih sto dana vlade kada je naše ministarstvo u pitanju, roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta iznosiće 500.000 dinara, za rođenje drugog deteta 600.000 dinara plus 135.000 dinara jednokratne novčane pomoći, za rođenje trećeg deteta 2.280.000 dinara plus 135.000 dinara jednokratne novčane pomoći, a za četvrto dete povećali smo iznos i majci se isplaćuje 3.180.000 dinara“, istakla je Đurđević Stamenkovski.  Ona je navela da je u prvih 100 dana rada vlade, njeno ministarstvo bilo posvećeno podršci licima sa retkim bolestima, veoma osetljivoj kategoriji u našem stanovništvu, da uručili vaučere za banjsko lečenje, za kupovinu lekova u apotekama, vaučere za jednokratnu finansijsku podršku i da će to ministarstvo nastaviti da se za njihov status u društvu.